BLOGOVI

Xenonlight - BLOG

EDISON vintage SIJALICE

EDISON vintage SIJALICE

Da se utrka u traganju za kvalitetom svetla – osvetljenja iz elektroenergetskih izvora ne obazire na ostvarena dostignuća, najbolje pokazuju upravo ’’ove’’ – EDISON –’’vintage’’  SIJALICE

Namerno smo rekli – napisali ’’ove’’, sa velikim razlogom, a nije samo jedan, već je satkan od više njih, koji su ostavili velik trag u tehnološkoj i tehničkoj evoluciji svetlosnih tela, u vremenu od rodonačelnika jednosmerne struje Edisona i velikog Tesle, pa, evo do danas.

Mnogo je razloga koji se mogu navesti zašto su vintage EDISON sijalice, ili sijalice u vintage stilu, danas tu, da nam stvore još veći i bolji ugodjaj od svih do sada, zašto su ’’nametnuli’’ svoje, sve intenzivnije prisustvo i učešće u izboru boljeg, lepšeg, povoljnijeg i efikasnijeg osvetljenja.


Edison sijalice
 

Pokušaćemo, iz našeg dosadašnjeg zapažanja i iskustva, da napravimo i kraći osvrt na neka od njih – zapažanja.

A) Mi se opredeljujemo, po našem mišljenju, za dominantno obeležje. Ne možemo ga nazvati karakteristikom, bez obzira što bi i tako, možda, moglo, a to je izgled, koji pokazuje sa koliko suptilnosti se radilo na dizajniranju ovih sijalica. U širokoj lepezi raznih oblika i raznih modela ovih sijalica, u svima dominira jednostavnost, što ih čini i savršenim, zar ne?!

O raskoši njihovog izgleda možete se i kod nas ’’raspitati’’, a najbolje bi bilo i da se lično uverite. Ovo ne predlažemo bez posebnog i jakog razloga, koji se može objasniti samo uz doživljaj.

B) Kao sledeće, takodje, obeležje, opredelili smo se za njihovu ’’prilagodljivost’’. Namerno smo izabrali ovaj izraz, kao više prihvatljiv za uho. Lepše nam ’’zvuči’’ prilagodljiv od suvoparnog, kao zamena izraza ’’kompatibilne’’. To je,  jednostavno naš, subjektivan osećaj i mišljenje.


Edison sijalice
 

Prilagodljive su i u svakom prostoru. Lepe su i kada su isključene.

Uz prekidač sa kojim se podešava jačina njihove svetlosti, takozvani dimer prekidači, lepota svetlosti koju pružaju je zaista savršenstvo.

V) Možda slučajno, a možda i namerno, ostavljamo vama da zaključite, najjače (opet, po našem mišljenju!) obeležje je što, neizbežno nose u sebi impresiju nostalgičnosti i radoznalosti. Da, baš tako! Za sredovečne i starije potrošače – kupce ove sijalice nose svu lepotu nostalgije, jer neizbežno liče, na najlepši način podsećaju na njihove (pa i vaše i naše) ’’stare, lepe’’ sijalice, iz vremena ’’pre nove ere’’, u tehnološkom smislu reči. Jer, za vreme sadašnje dominacije nove, LED, i ostalih tehnoloških rešenja rasvete, teško je izbeći drugačiju pomisao, pa i osećaj, zar ne?


Edison sijalice 4
 

Kada su ’’donete’’, odnosno propisane mere zabrane (ne baš davno, u prošloj deceniji) proizvodnje  i plasmana ’’starih’’ sijalica sa volframovim vlaknima, sa celim ’’spiskom’’ štetnih svojstava i tehničkih karakteristika, dešavalo se da brojni kupci, i veleprodaja, i maloprodaja, uključujući i veliki broj fizičkih lica, pokupuju velike, baš velike količine ’’tih – starih’’ sijalica. I danas se troše ’’neke’’ od tih zalliha, čvrsto verujemo.

I ipak smo izostavili, da to bude obeležje na prvom mestu, kako ne bismo pogrešno usresredili vašu pažnju ka ostalim i obeležjima i odredištima ovog našeg ’’izložbenog’’ informisanja o Edisonovim ’’vintage’’ (iliti vintaž) sijalicama. A, moramo priznati da nje bilo jednostavno odreći se, da na samom početku ( pa evo i kroz ceo komentar naših zapažanja) naglasimo baš taj dominantan utisak, to, opet ne izbegavamo da je to naše mišljenje, dominantno obeležje. Sve to što predstavlja Edisonove ’’vintage’’ (vintaž) sijalice vraća nas na sva ta lepa mesta u prošlosti, pa i sada, koja su nam ostala u lepom sećanju zahvaljujući lepoj svetlosti, lepom odsjaju od onih ’’starih’’ sijalica, starih lampi. Pogotovo, u vremenu kada nije bilo izbora ’’toplo’’ ili ’’hladno’’ (osim kod neonskih cevi) svetlo, ali opravdana ’’rampa’’ ekoloških zahteva i propisa je proizvela opšte poznatu prazninu.


Edison sijalice 5
 

Narodna izreka ’’ko zna zašto je to dobro(?)’’ našla je potvrdu ispravnosti i u ovoj oblasti. Zapravo, ostaje otvoreno pitanje.

Da li bi došlo do takvog napretka, u oblasti rasvete, do Edisonovih ’’vinatge’’ sijalica a da nije zabranjena ’’ona-stara’’ sijalica.

Ima mesta i za onu drugu, verodostojniju ( u ovom slučaju i primeru) izreku ’’dok nekom ne smrkne, drugom ne može ni da svane’’.

Mislimo da smo dovoljno, možda i više od potrebnog, rekli o komparativnoj prednosti ovih sijalica.

O mogućnostima primene, instaliranja, možemo vam dati brojne preporuke, ali mislimo da to treba da prepustimo vama, a mogućnosti konsultacija sa našim predstavnicima ostaju bez ograničenja.

 

komentara: 10
  1. Komentari

    ja se bavim proizvodnjom namestaja 20 god, ulazimo u proizvodnju lampi i lustera , nebi bilo lose da se vidimo

  2. Komentari

    Wow, bas su zanimljive, koja im je cena?

  3. Komentari

    Odične su. Volim ovakav klasičan izgled. Potrebno je samo uklopiti ih u postojeći enterijer, mislim d ane može baš svuda da se primene. Slažem se sa nenadom da treba da se postavi video, da vidimo kako izgledaju

  4. Komentari

    Ovakve sijalice nikada nisam video. Ovako na slikama deluju mi prelepo. Hteo bih da ih vidim uživo, ili barem da psotavite neko video sa njima. Unapred zahvaljujem

  5. Komentari

    Totalno su super! Prelepo izgledaju, ne treba im ništa drugo, same po sebi su lepe. Moram da kupim!!!

  6. Komentari

    Postovani, imate li na stanju ove sijalice i koja je cena?

  7. Komentari

    Ovo izgleda fenomenalno! Nisam znala da postoje ovakve sijalice. Koja je cena?

  8. Komentari

    da li se mogu poruciti preko sajta i kolika im je cijena? da li radite isporuku za BIH?

  9. Komentari

    Wow, prelepo, zanimljivo, originalno!

  10. Komentari

    Kako dobro izgledaju... volim taj starinski izgled. Podseća na patinu, na antikne lampe iz nekog lepšeg vremena. Divno!

Dodajte komentar