BLOGOVI

Xenonlight - BLOG

Gde se koristi LED rasveta?

Gde se koristi LED rasveta?

Da li se LED rasveta koristi u domaćinstvima, poslovnim prostorima, za uličnu i baštensku rasvetu, lampe?

 

Dilema koja je neminovno došla sa pojavom led tehnologije i led rasvete je u samom početku bila u jednostavnim pitanjima ''šta je ovo'', ''čemu ovo služi'', ''šta se sa ovim postiže'', ''šta se sa ovim hoće'', i sl.?!

Ova početna i naizgled jednostavna pitanja nisu tako brzo prevaziđena. Pogotovo ne tako brzo i takvom brzinom kakvom led tehnologija napreduje. Skoro da bi se moglo reći ''nemilosrdno'' i bez pardona.

''Nemilosrdno'', kao prigodnu reč smo namerno izabrali jer je zaista tako kada su u pitanju višedecenijske (skoro i više od jednog celog veka) navike i nepromenjena, pa i nepomirljiva, shvatanja o jedino mogućim izvorima rasvete veštačke svetlosti.

''Bez pardona'' se ruše tabui koji su dugo, zaista dugo vremena, bili u pojmovima koji su određivali zamisli, ideje, projekte i sve do gotovih rešenja kad god je bilo pitanje načina i definisanja izvora i izbora svetlosti koja je bila za otvoren prostor (ulice, autoputevi, stadioni, aerodromi, železničke pruge, brodske luke itd.) ili za prostor unutar prostorija (višenamenski objekti: stambeni, poslovni, industrijski i sl. objekti – zgrade, paviljoni, hale…)

Upravo zato, sa puno opravdanih razloga i neslućenih zasluga dobitnicima Nobelove nagrade su i ''prikačili'' epitet da su zaslužni za pronalazak ''svetlosti 21. veka''.

Upravo i zato ne znamo da li ima mesta ova naša dilema smeštena u ovom naslovnom pitanju. Za ozbiljnije poznavaoce oblasti rasvete ovo pitanje, ovako formulisano, bi skoro bilo i besmisleno. Ali, oni sigurno neće zameriti, ako nam bude dozvoljeno da odgovori budu posvećeni onima koji se tek kolebaju, koji tek treba da se opredele.

Jednostavan odgovor, odnosno jednostavni odgovori su: Da, led rasveta se koristi u domaćinstvima. Koristi se u kvalitetnoj i estetski savršenoj mogućnosti

 • zidne,
 • plafonske i
 • podne rasvete.

I u kupatilu i u kuhinji, i u dnevnoj i spavaćoj sobi. Koristi se i na vašoj terasi, balkonu, hodniku, stepeništu itd. Na vama je samo da izaberete!

Koriste se i tek će se koristiti u svim formama poslovnog prostora. Rešenja za unapređenje i ulepšanje svetlosnih efekata za sve vrste poslovnog prostora sa ovom vrstom rasvete pružaju skoro neograničene mogućnosti bez obzira da li je reč o enterijeru ili eksterijeru..

Ulična i baštenska rasveta je svestrano '' uputila dobrodošlicu'' led rasveti. Na prostoru ove rasvete (ulične i baštenske) led rasveta, ili bolje rečeno rasveta led tehnologije osvaja prostor gde do skoro nije bilo ni zamisli, ni u planovima, a još manje u gotovim rešenjima.

Led rasveta u formi led dioda, odnosno led sijalica različitog oblika i grla, kao što su na primer, G4, G9, GU10, E14 i E27, sve više i sve češće predstavljaju osnovni i glavni izvor svetla- svetlosti za lampe ulične i baštenske rasvete.

U odnosu na dosadašnje zahteve i u odnosu na već primenjena rešenja pokušaćemo da ilustrujemo sledećom raspodelom:

 

UPOTREBA LED RASVETE U UNUTRAŠNJEM PROSTORU - ENTERIJERU

- indirektno osvetljenje u spuštenim plafonima stambenog prostora, poslovnog prostora i sl.,

- osvetljenje izloga, prostora za izlaganje – takozvanih izlagačkih prostora – površina, osvetljenje slika i umetničkih vrednota koje željeni prostor čine lepšim i bogatijim,

- osvetljenje ugostiteljskih objekata (barova, kafića i sl.) i posebno uređenje rasvete šankova, šank-barova, stolova i sl.

- itd.

 

UPOTREBA LED RASVETE U SPOLJAŠNJEM  PROSTORU

- osvetljenje ulica, signalizacije raznih vrsta i sl.,

- mostova, spomen obeležja, namenskih fontana i sl.

- osvetljenje (i funkcionalno i dekorativno – estetsko) fasada zgrada – objekata, i sl.,

- osvetljenje izloga, ulaza u radnje – prodajne objekte i sl.,

- osvetljenje bazena, vrtova sa posebnim sadržajem hortikulture,

- reklamna industrija i sl.,

GDE KUPITI LED RASVETU?

LED rasvetu je najbolje kupovati u specijalizovanim firmama koje se bave isključivo rasvetom. Takve firme su svu svoju energiju usmerile na usavršavanje svojih znanja, stručnosti i stalnu edikucaiji zaposlenih kako bi pratili trendove, znali pojedinosti o proizvodu, ali i bili u mogućnosti da odgovore na zahteve kupca u pogledu savetovanja i što kvalitetnijeg izbora pravog proizvoda. Firme koje se bave rasvetom daju garanciju na proizvode, ali imaju i povoljnije cene.

 

komentara: 6
 1. Komentari

  Ukratko rečeno, tamo gde se koristi rasveta, koristi se i LED rasvetna tela. LED rasveta će nadjačati sve ostale vrste rasvete. Dok ne dođe neka nova vrsta, OLED ili šta već donosi budućnost. Ono što treba znati i za što treba stručni savet je koja LED rasveta gde treba da se stavi. IMa mnogo vrsta, mnogo jačina sijalica i razne nijanse, a to rasporediti pravilno sa najboljim efektima znaju samo stručnjaci koji su duboko ušli u ovu oblast.

 2. Komentari

  Upravo renoviram stan, stavila bih led svetlo na spusteni plafon u dnevnom boravku, evo bas gledam sta imate u ponudi.

 3. Komentari

  Led svetlo ucini svaki prostor kao iz bajke. Posebno mi je lepo u salama za vencanje ili u velikim dvoristima, fontanama i slicno. Ja bih stavila u dnevni boravak, merkam sta imate u ponudi.

 4. Komentari

  Nemam mnogo prostora u stanu, ali mogu da zamislim nešto slično. Recimo kao bar u okviru dnevne sobe ili sobe sa velikim televizorom, kao kućni bioskop, sa ovakvim svetlima, diskretnim a zanimljivim, u više boja. Onako, kao neku vrstu "muške pećine". Baš bi bilo dobro.

 5. Komentari

  Obozavam led setlo, ja sam stavila led trake na visecu bastu koju imam na potpornom zidu, prelepo izgleda. Sada planiram da stavim spusteni plafon u dnevnom boravku sa led svetlima.

 6. Komentari

  Ja sam zamenio sve stare sijalice sa LED rasvetom. Investirao sam i LED creva i u periferno svetlo sa više manjih LED sijalica. Svetlo je toplo belo, to im najviše godi, stavio sam da može da se reguliše jačina svetla tz dimovanje, amda to mi ne radi baš kako treba.

Dodajte komentar